Videokonsultasjon

Her gjennomgår vi hvordan du klargjør timeboken din for videokonsultasjon, samt hvordan du gjennomfører videokonsultasjoner med pasientene dine.

Konfigurasjon

Legg til video på timetype
Forutsetninger for videokonsultasjon
Legg til video på timetype

For å kunne ha en videokonsultasjon, må du ha en timetype som understøtter dette. Dette gjør du ved å legge til video på timetypen:

• Gå til timeboken og timetyper.

• Finn timetypen du har opprettet for video eller en annen timetype du vil endre. Legg til videokonsultasjon under kontaktflate (se hvordan).

Dette gjør at du kan endre timetypen underveis i timeboken etter hva behovet er, og at pasientene kan finne timen som en videokonsultasjon i appen og pasientportalen, hvis du har gjort timeboken din tilgjengelig online.

Forutsetninger for videokonsultasjon
  1. For å ta i bruk videokonsultasjon, må du først ha en timebok. Har du ikke dette, se hvordan du oppretter en her. Vi anbefaler å gjøre timeboken tilgjengelig online slik at pasientene kan booke timer på nett.

2. Du må ha opprettet timetyper. Du kan enten endre en eksisterende timetype til videokonsultasjon eller du kan opprette en helt ny. Les hvordan her.

3. Du må ha en ukemal. Timetypene må legges inn i en ukemal for at de skal vises for pasientene på nett. Les hvordan.

4. Du må legge ukemalen i en arbeidsplan, for at den skal være synlig i timeboken din. Se hvordan.

5. Du må ha lagt til pasienter på klinikken, hvis du selv ønsker å sette opp pasientene på time. Alternativt åpner du opp for at pasientene kan booke timene selv og da trenger du ikke legge dem til først. Se hvordan du legger til pasienter her.

Bruk

For å endre vanlige timer til videokonsultasjon kan du i timeboken din:

• Høyreklikke på timen som skal endres og endre timetypen til den du har definert som videokonsultasjon (se hvordan).

Eller,

• Endre en timetype som både er videokonsultasjon og vanlig time ved å høyreklikke på timen, gå til annet og endre kontaktflate (se hvordan).

Pasientene vil ikke motta en varsling når du endrer timen til videokonsultasjon. Klikk her for hvordan du kan informere pasientene.

Gjennomføre en videokonsultasjon

Videokonsultasjonen må starte fra pasientens side. 15 minutter før timen starter kan pasienten starte videokonsultasjonen. Skulle det oppstå forsinkelser kan pasienten starte videokonsultasjonen opp til 2 timer etter at timen har startet.

• Timen blinker blått i timeboken når pasienten har startet videokonsultasjonen

• Klikk på video-ikonet på timen (se hvordan) eller høyreklikk på timen, og velg Start videkonsultasjon (se hvordan).

Når samtalen er startet kan du

• Endre volumet på pc’en, eller i innstillinger (se hvordan)

• Minimere vinduet for å jobbe med andre ting samtidig, som å sette pasienten på ny time eller skrive i journalen.

Veiledning til pasienter

Vi har opprettet en PDF som kan sendes til pasienter. Last ned PDF’n og bruk den som vedlegg i dialoger. I PDF’n vil pasientene få en link til videre veiledning.

I PDF vil pasientene få en link til videre veiledning. Se hvordan pasienten bestiller videokonsultasjon her.

Ofte stilte spørsmål

Videoforbindelsen til pasienten er dårlig. Hva kan jeg gjøre? Pasienten bør logge av sitt hjemmenettverk og heller benytte 4G når de bruker videokonsultasjon. Pasienten bør befinne seg et sted med stabil 4G-dekning. Videokonsultasjonen kan brytes hvis pasienten bytter mellom 4G, 3G og EDGE.

Hvor rask bør internettforbindelsen min være for å gjennomføre videokonsultasjon? En videokonsultasjon bruker ca. 2,5 Mbit per sekund på opplasting og 2,5 Mbit per sekund på nedlasting. Vi anbefaler derfor at man sitter på en linje med kapasitet på minst 5 Mbit per sekund.

Jeg får ikke kontakt med kameraet eller mikrofonen. Hva kan det skyldes? Du må godkjenne at nettleseren (Google Chrome) bruker kamera og mikrofon. Dette vises som en liten varsling oppe til venstre i nettleseren (se hvordan). Hvis du ikke ser denne kan du oppdatere nettsiden en gang (ctrl+r eller den runde pilen oppe ved tilbake-knappen i nettleseren).

Enkelte PCer har personverninnstillinger som blokkerer programmer og apper fra å bruke kamera som kan føre til at videorommet i PatientSky blir helt sort. Se til at kamera har tilgang og kan brukes i din nettleser.

For Windows: Trykk på startknappen og deretter Innstillinger > Personvern > Kamera. Aktiver Gi tilgang til kameraet på denne enheten.

For Mac: Trykk på Apple-menyen og deretter Systemvalg > Sikkerhet og personvern > Personvern. Velg Kamera, og kryss av programmet som skal få tilgang til kamera.

Kan jeg teste at videokonsultasjon fungerer? Ja, det kan du. Enten ved hjelp av en kollega eller bekjent, eller du kan teste det selv. Vi anbefaler at du logger inn i PatientSky-appen som pasient og booker en videokonsultasjon hos deg selv, for å se hvordan hele opplevelsen er for pasienten. Hvis dette ikke er mulig kan du sette opp pasienten du tester med på en videokonsultasjon i timeboken din (bruk et tidspunkt som er forholdsvis nærme nåværende tidspunkt). Pasienten du tester med må så logge inn i PatientSky-appen eller via pasientportalen på www.patientsky.com (pålogging som pasient). Pasienten må så starte videokonsultasjonen og deretter starter du fra din timebok i PatientSky.

Må jeg fjernstyre min PC for å bruke videokonsultasjon i PatientSky? Nei, det er ikke mulig å benytte videokonsultasjon på en PC som fjernstyres. Generelt anbefaler vi ikke at du bruker noen av tjenestene fra PatientSky via fjernstyring av en annen PC. Hvis du har journalsystemet ditt på en PC som du fjernstyrer fortsetter du med dette, men du logger deg inn i PatientSky på den faktiske PCen du sitter på. Dette gjør at alle tjenester går mye raskere.

Det er ikke nødvendig med lokalt Helsenett for å bruke tjenestene fra PatientSky.

Kan jeg snakke med mine kolleger via video? Ja, det kan du! Trykk på video-ikonet øverst i PatientSky. Trykk pil ned for å finne tilgjengelige kolleger på samme klinikk. De som er pålogget vises med en grønn prikk ved siden av navnet. Les mer her.