HelseNorge
PatientSky er integrert med HelseNorge. Det betyr at du som er fastlege og bruker PatientSky, kan tilby pasientene dine Ă„ bestille timer, sende e-konsultasjoner, reseptforespĂžrsler og andre henvendelser via HelseNorge-portalen.
​
​
HelseNorge-portalen og PatientSky-portalen synkroniserer automatisk, og du mottar alle timebestillinger og henvendelser sendt fra HelseNorge direkte i PatientSky-portalen.

Kom i gang

Les mer om lÞsningen og ti gode grunner til Ä ta den i bruk pÄ NHN sine sider:
Kom i gang med digital dialog pÄ ditt legekontor
Norsk helsenett

Konfigurasjon

Vi aktiverer integrasjonen for klinikken, men fÞr vi kan gjÞre det mÄ klinikken ha bestilt Digital Dialog fra NHN for Ä bruke HelseNorge.
Deretter kreves fĂžlgende:
  • Integrasjonen krever at klinikken er medlem av NHN. HER-ID mĂ„ vĂŠre registrert for klinikken og hver ansatt i PatientSky.
  • Tjenestene fastlegen Ăžnsker Ă„ tilby mĂ„ vĂŠre registrert i NHN Adresseregisteret. Dette mĂ„ hver bruker gjĂžre selv. Eventuelt kan NHN bistĂ„.

Ved ferie og fravĂŠr

HelseNorge Ăžnsker ikke at legekontorene skrur av de digitale fastlegetjenestene ved ferie og fravĂŠr, for da vil pasientene plutselig ikke finne tjenestene de er vant til Ă„ se, og det vil oppleves som om at de har mistet tilgang til tjenestene.
Les Veileder for ferie og fravĂŠr ved bruk av HelseNorge her.

Dialoger

Sende dialog

NÄr du har integrasjon med HelseNorge, vil du ha flere muligheter i Postmodulen. For Ä sende dialoger, gÄ til Post og Innboks. Øverst til hÞyre har du tre valg:
  • e-Kontakt: For generelle henvendelser til pasienten, kan du velge e-Kontakt. Denne mottar pasienten i HelseNorge-portalen.
  • eKonsultasjon - helsenorge.no: For medisinske henvendelser, kan du sende en e-konsultasjon. Denne mottar pasienten i HelseNorge-portalen.
  • E-dialog: Sender du e-dialog til pasient, mottas denne kun i PatientSky-appen og pasientportalen. Du kan ogsĂ„ bruke e-dialog nĂ„r du skal sende meldinger til kolleger internt pĂ„ klinikken.
​
​
Du kan legge ved filer i dialogene som mottas i HelseNorge-plattformen. Filene kan totalt ikke overskride 12 MB.
Du kan ogsÄ sende dialoger som mottas i HelseNorge direkte fra sÞkefeltet nÄr pasienten er aktivert (se hvordan).
Pasienten blir varslet om dialogen fra HelseNorge.
Dialoger kan kun sendes til pasienter med fullt fÞdselsnummer eller D-nummer. Pasienten mÄ ogsÄ ha samtykket til Ä bli kontaktet digitalt i HelseNorge-portalen. Dersom pasienten ikke har gitt samtykke eller ikke er aktiv i HelseNorge-portalen, vil du ikke kunne sende dialoger og vil bli informert om at pasienten ikke kan kontaktes nÄr du forsÞker Ä starte en dialog.
​
​

Motta dialog

Pasienter kan sende dialoger direkte fra HelseNorge-portalen. Klinikken kan selv definere hvilke ansatte som skal motta de ulike type meldingene.
Klinikkadministrator har tilgang til oppsett for HelseNorge i konfigurasjonsmodulen. I modulen, gÄ til Post og HelseNorge (se hvor).
Oppsett for HelseNorge
I oppsettet har du fĂžlgende valg for de ulike meldingstypene:
  • Pasientens behandler: Dialogen mottas i fastlegens innboks. Mottaker kan ikke defineres selv.
  • Fast (klinikken velger mottaker): Dialogen gĂ„r til mottakeren dere velger Ă„ sette opp. Dette kan vĂŠre:
    • Enkeltstillinger
    • Grupper
    • Roller
    • Hele klinikken
  • Fast (klinikken velger mottaker) og pasientens behandler: Dialogen gĂ„r til fastlegens innboks og til mottakeren dere selv definerer.
Standard innstillinger er:
  • eKonsultasjon: Pasientens behandler
  • eKontakt: Fast (klinikken velger mottaker). Mottaker: Hele klinikken.
  • Reseptfornyelse: Fast (klinikken velger mottaker). Mottaker: Hele klinikken.
Klikk i feltet mottakerformat for Ă„ sette innstillingen dere Ăžnsker. Klikk i feltet mottaker for Ă„ velge mottakere (se hvordan).
Dialoger sendt fra HelseNorge mottas i innboks definert av klinikken
Merk at e-konsultasjoner automatisk blir journalfĂžrt til pasientens journal (se hvor).
HelseNorge varsler pasienten nÄr fastlegen eller klinikken svarer pÄ en dialog, og pasienten mottar dialogen i HelseNorge-portalen.

JournalfĂžre dialoger

Det er kun e-konsultasjoner som automatisk journalfĂžres.
Dersom du for eksempel mottar en generell henvendelse (eKontakt) som inneholder kliniske spÞrsmÄl eller opplysninger, kan du konvertere eKontakten til en e-konsultasjon.
Konverter til eKontakt til e-konsultasjon

ReseptforespĂžrsler

Mottar klinikken en forespĂžrsel om fornyelse av resept via HelseNorge, har dere flere valg.
Alternativer ved reseptforespĂžrsel
  1. 1.
    Åpne meldingen i innboksen. Hvilke resepter pasienten Ăžnsker fornyet stĂ„r listet.
  2. 2.
    Skriv en beskjed. Dette er pÄkrevd. Deretter klikk Velg. Velg det relevante alternativet for forespÞrselen:
    1. 1.
      ForespĂžrsel avvist
    2. 2.
      Resept fornyet
    3. 3.
      Resept kan ikke fornyes
    4. 4.
      Resepter delvis fornyet
  3. 3.
    Send. I HelseNorge mottar pasienten beskjeden du skrev, i tillegg til alternativet du valgte som merknad.
  4. 4.
    Ved behov kan svaret pÄ reseptforespÞrselen gjÞres om til e-kontakt eller e-konsultasjon, ved Ä klikke pÄ de tre prikkene.
Konverter reseptforespĂžrsel til eKontakt eller eKonsultasjon

Timebestilling via HelseNorge

Dersom klinikken har valgt Ă„ tilby timebestilling via HelseNorge, kan pasienten selv bestille timer via HelseNorge-portalen.
Pasienten kan bestille timer i:
  • Fastlegens timebok
  • I en ressurstimebok - fellestjenester som vaksinasjon, blodprĂžver og lignende.

Bestille time hos fastlege

Pasienten kan kun bestille time i sin egen fastleges timebok - dette er den eneste timeboken som er tilgjengelig for pasienten.
Dette kreves for at fastlegens timebok skal komme opp i HelseNorge:
  • Fastlegen kan kun stĂ„ som eier av Ă©n timebok i PatientSky. Har fastlegen flere timebĂžker, vil pasienten forhindres fra Ă„ bestille time.
  • Timeboken mĂ„ vĂŠre tilgjengelig online.
  • Timetypene mĂ„ vĂŠre tilgjengelig online.
Rediger timebok
Bestill time hos fastlege pÄ HelseNorge
For at pasienter skal kunne bestille time hos fastlege pÄ timeboken settes opp slik at fastlegen stÄr som eier, og at timeboken er tilgjengelig online.
NÄr pasienten bestiller time hos fastlegen, kommer dette vinduet opp. (Legg merke til at pasienten ogsÄ kan bestille timer til andre labtjenester, i sÄkalt ressurstimebÞker.)
Pasienten fÄr oversikt over fastlegens timer som er gjort tilgjengelig for online bestilling. Pasienten mÄ ogsÄ skrive inn en kommentar om hva timen gjelder. NÄr timen er booket, blir den automatisk synlig i fastlegens timebok i PatientSky.

Bestille time i ressurstimebok

RessurstimebÞker kan brukes til ulike formÄl pÄ HelseNorge.
RessurstimebÞker gjÞr det mulig for pasientene Ä bestille fellestjenester via HelseNorge, eksempelvis vaksine, sÄrstell eller andre labtjenester. De er ikke knyttet til fastlege eller en spesifikk behandler, og eies av hele klinikken, en gruppe eller en annen ansatt enn en fastlege.
RessurstimebĂžker
Timebestilling pÄ HelseNorge
Klinikken under har opprettet egne timebĂžker for ulike labtjenester. Merk at eier av timeboken er LAB-gruppen.
I tillegg til Ă„ bestille time hos fastlegen, kan man klinikken tilby ulike timer hos andre ressurser enn fastlegen.
​
Les mer om ressurstimebok i veilederen til Norsk Helsenett.​

Konfigurere ressurstimebĂžker

For Ä gjÞre ressurstimebok tilgjengelig pÄ HelseNorge, mÄ du opprette spesifikke timetyper som skal legges til i en eller flere timebÞker som brukes til fellestjenester.
Hvordan dere konfigurerer og bruker ressurstimebĂžker vil avhenge av om flere ansatte skal tilby tjenester samtidig, da parallelltimer i samme timebok ikke stĂžttes.

Du trenger Ă©n kalender hvis:

• Kun Ă©n ansatt skal tilby tjenester. Eksempel: Ali er den eneste som jobber pĂ„ laben og setter opp alle tjenestene i Ă©n timebok.
  • Flere ansatte skal tilby tjenester i samme timebok, men ikke til samme tidspunkt. Eksempel: Ali og Kari jobber pĂ„ laben og har en felles timebok der de tilbyr timer om hverandre. Ali tar en blodprĂžve kl. 08, Kari fĂžlger pĂ„ med en vaksinasjon kl. 09.

Du trenger to eller flere kalendere hvis:

• Flere ansatte skal tilby tjenester samtidig - til samme tidspunkt. Dere trenger da flere timebĂžker, da Ă©n timebok tilsvarer Ă©n ansatt. Eksempel: Ali, Per og Kari jobber pĂ„ laben og alle Ăžnsker Ă„ tilby timer samtidig. Ali skal sette en vaksine kl. 08, Per skal stelle et sĂ„r kl. 08 og Kari skal ta en blodprĂžve kl.08. De mĂ„ da ha hver sin timebok.
Hvis flere ansatte skal vÊre tilgjengelig til samme tidspunkt, mÄ man opprette flere timebÞker.
NÄr timebÞkene og timetypene er tilgjengelig online, vises de pÄ HelseNorge i tillegg til bÄde PatientSky-appen og pasientportalen.
Derfor, hvis dere oppretter flere timebÞker for fellestjenester fordi dere vil tilby ulike tjenester til samme tidspunkt, mÄ timebÞkene navngis pÄ en forstÄelig mÄte for pasienten (se eksempler under infoboksen).
Merk at dette kun er relevant for hvordan timebÞkene vises i PatientSky-appen og pasientportalen. PÄ HelseNorge vises kun navnet pÄ timetypen, ikke timebÞkene.
Eksempel 1: Hvis dere tilbyr en bestemt tjeneste i hver timebok, for eksempel blodprÞver i en, vaksinasjon i en og sÄrstell i en annen, kan timebÞkene ha samme navn som tjenesten. Da vil pasientene som bestiller via PatientSky-appen eller pasientportalen vite hvilken timebok de skal velge.
TimebĂžker
HelseNorge
PatientSky-App
Her er et eksempel pÄ hvordan du kan opprette ulike timebÞker for ulike labtjenester, hvor eier av timegruppen er LAB-gruppen.
​
NÄr ressurstimer har blitt gjort tilgjengelig vil de vises slik nÄr en pasient bestiller time pÄ HelseNorge.
Pasienter har mulighet til Ä bestille ressurstimer i appen. NÄr pasienter bestiller timer via appen, og har valgt timebok vil pasienten fÄ mulighet til Ä velge den timetypen de Þnsker Ä bestille
​
Eksempel 2: Hvis dere tilbyr flere timebĂžker med samme navn og tjenester, vil det vĂŠre uklart for pasienten hvilken timebok de skal velge. Da bĂžr timebĂžkene for eksempel navngis slik:
  • Labtjenester (helsesekretĂŠr 1)
  • Labtjenester (helsesekretĂŠr 2)
  • Labtjenester (helsesekretĂŠr 3)
De blÄ pilene viser hvordan man bÞr navngi timebÞkene nÄr flere ansatte skal tilby like tjenester pÄ samme tidspunkt

Opprett ressurstimebok

For Ä opprette en ressurstimebok oppretter du en timebok pÄ vanlig mÄte som beskrevet her. Ressurstimebok skiller seg fra vanlig timebok ved at den i tillegg mÄ settes opp ved Ä gjÞre fÞlgende (se hvordan):
  1. 1.
    Merk at fastlegen ikke kan stÄ som eier. Velg en annen eier. Dette kan for eksempel vÊre hele klinikken, en gruppe eller en annen ansatt enn en fastlege. Dersom dere for eksempel har en lab-gruppe, kan denne velges som eier.
  2. 2.
    Gi timeboken et navn. Merk at dette kun vil vises i PatientSky-appen og pasientportalen. I HelseNorge vises kun navnet pĂ„ timetypene. Se eksempler pĂ„ hvordan navngi timebĂžkene.​
  3. 3.
    Timeboken mÄ vÊre tilgjengelig online.
  4. 4.
    Velg at Klinikkens fastlegepasienter kan bestille i timeboken, med mindre timeboken kun skal vére tilgjengelig for enkelte pasienter. Da velger du en egendefinert pasientliste.​
De blÄ pilene viser viktige punkter nÄr man setter opp ressurstimebok.
Setter du begrensninger pÄ timebok og timetype (for eksempel regler for avbestilling), vil dette ogsÄ reflektere i HelseNorge.

Tilpass timetypene

Du kan enten opprette nye timetyper som skal brukes som ressurstimer eller tilpasse timetyper du har fra fþr. Husker du ikke hvordan du oppretter en ny timetype, les her.​
NÄr du har en timetype som du Þnsker skal vÊre tilgjengelig pÄ HelseNorge, gjÞr du fÞlgende:
  1. 1.
    Åpne timetypen du vil gjþre tilgjengelig.
  2. 2.
    Huk av for Bruk som ressurstime pÄ HelseNorge.
  3. 3.
    Velg Type.
  4. 4.
    SÞrg for at navnet du gir timetypen er forstÄelig for pasienten nÄr de bestiller.
  5. 5.
    Legg til tilleggsinformasjon.
  6. 6.
    Trykk Oppdater type.
Merk fĂžlgende:
  • Timetyper som er satt som ressurstimer vises som ressurstimebĂžker pĂ„ HelseNorge.
  • Type kan brukes til Ă„ kategorisere timetypene, men det er navnet du gir timetypen som vil vises pĂ„ HelseNorge.
  • Eksempler pĂ„ hvordan du kan navngi timetypene: SĂ„rstell, Influensavaksine, Koronavaksine, Koronatest, BlodprĂžve, Øreskyll, Vitamininjeksjon.
  • Tilleggsinformasjon vil vises under navnet pĂ„ timetypen nĂ„r pasienten bestiller. Dette kan vĂŠre nyttig for Ă„ fortelle hva timen gĂ„r ut pĂ„, hvem timen er ment for og liknende. Merk at HelseNorge viser maks 200 tegn.
​
De blÄ pilene markerer viktige felt du mÄ passe pÄ nÄr du tilpasser timetypene
Timetypene mÄ nÄ legges til i ressurstimeboken.
  • Trenger du Ă„ opprette en ny timebok med disse timetypene, mĂ„ du ogsĂ„ legge dem inn i en ukemal og oppdatere arbeidsplanen. Les hvordan du gjĂžr dette her.
  • Dersom du allerede har en timebok disse timetypene er lagt til i, vil de nĂ„ vĂŠre tilgjengelig Ă„ bestille pĂ„ HelseNorge.

Opprett ekstern bestillingsside

Tilgjengelige timer for influensavaksine vises pÄ ekstern bookingside
Vil dere tilby egne timebĂžker for en spesifikk tjeneste pĂ„ hjemmesiden deres, kan du linke til en ekstern bookingside. Dette kan for eksempel vĂŠre nyttig for Ă„ vise at dere tilbyr influensavaksine. Slik kan pasienten bestille time uten Ă„ logge inn med BankID pĂ„ HelseNorge, i PatientSky-appen eller pasientportalen. Les hvordan du gjĂžr det her.​

Sette opp pasient pÄ time

Klinikken kan pÄ vanlig mÄte sette opp pasienten pÄ time i fastlegens timebok eller pÄ en ressurstime.
Se hvordan pasienten bestiller timer i ressurstimebok i veilederen til Norsk Helsenett, Timebestilling i ressurstimebok fastlege og legekontor.
Pasienten blir automatisk varslet via HelseNorge-portalen og kan se informasjon om timen i innboksen eller under Timeavtaler i HelseNorge-portalen. Timen blir ogsÄ synlig i pasientportalen og appen til PatientSky.
Dersom klinikken avlyser eller flytter timen til pasienten, blir pasienten automatisk varslet om dette i HelseNorge-portalen.
Pasienter kan fÄ en oversikt over alle timeavtaler med klinikken.
Foreldre kan representere sine barn under 16 Är og ha tilgang til deres helseopplysninger via HelseNorge. Dersom barnet selv ringer inn til klinikken og bestiller time, og foreldrene ikke skal ha innsyn i dette via HelseNorge, mÄ timetypen byttes til Skjult time.

Videokonsultasjoner

For at pasienter skal kunne bestille videokonsultasjoner via HelseNorge, krever det at klinikken har PatientSkys videomodul. ​
Kontaktflaten pÄ timetypen mÄ settes til videokonsultasjon. Les hvordan her. Timen vil da vises som videokonsultasjon i HelseNorge.

Varsler

Ved timebestilling mottar pasienten varsler om fĂžlgende fra HelseNorge:
  • Bekreftelse pĂ„ booket time
  • Endring i time / flyttet time
  • Avlyst time
  • PĂ„minnelse om time mellom 48 og 24 timer fĂžr timen
Merk at dersom pasienten ikke er aktiv i HelseNorge eller ikke har samtykket til Ă„ bli kontaktet digitalt, vil pasienten ikke motta varsel om oppsatt time via HelseNorge. For at ikke-aktive pasienter skal varsles, mĂ„ varslinger vĂŠre aktivert for klinikken i PatientSky, og vĂŠre aktivert for timeboken og timetypen. Varslene mottas da fra PatientSky, pĂ„ e-post, sms eller push.​

Ofte stilte spÞrsmÄl

Hvordan ser jeg om pasienten har booket eller sendt dialog via HelseNorge? Det indikeres ikke i timeboken om pasienten har bestilt via HelseNorge. Timen dukker automatisk opp i timeboken, uavhengig av om den er bestilt via HelseNorge eller pasientportalen/appen. Dialoger sendt fra HelseNorge indikeres med helsenorge.no i tittelen.
Blir pasienten varslet bĂ„de i PatientSky (appen/portalen) og HelseNorge? Nei, pasienten blir kun varslet i og fra HelseNorge. Dersom pasienten ikke er aktiv i HelseNorge, og dere Ăžnsker at pasienten skal motta varsler for timer dere setter opp, mĂ„ varslinger vĂŠre aktivert for klinikken deres i PatientSky, og for timeboken og timetypen. Les mer under varsler.​
Last modified 2mo ago