Endre og rette opp regningskort
Har du gjort en feil, opprettet et regningskort dobbelt, tatt betalt ved en feil eller har behov for Ä endre regningskort av andre Ärsaker, kan du enkelt gjÞre endringer pÄ regningskortet. PÄ denne mÄten har du mulighet til Ä rette opp eventuelle feil i regnskapet.
Basert pÄ statusen for regningskortet, vil du fÄ mulighet til Ä:
  • Tilbakebetale
  • Kreditere
  • Makulere
  • TapsfĂžre
Åpne regningskortet du Ăžnsker Ă„ rette opp. PĂ„ pasientkortet finner du oversikt over alle regningskort opprettet for pasienten.

Tilbakebetale

Alle regningskort som er betalt, uavhengig av hvem, kan tilbakebetales.
Oversikt over regningskort med egenandel og helfo-andel. Tilbakebetal-knappen indikerer at pasienten har betalt egenandelen sin.
Et regningskort merket som betalt kontant eller med kort er registrert i systemet som betalt av pasient og mÄ derfor registreres som tilbakebetaling, slik at det blir riktig i regnskapet.
Fanen Historikk gir oversikt over betalingsmetode. Denne ordren er betalt med kort og er den samme ordren som vist i forrige bilde.
Trykk pÄ
og bekreft deretter tilbakebetaling (se hvordan). Her kan du fylle inn Ärsak til hvorfor regningskortet tilbakebetales, for eksempel hvis du har gjort en feil. Du kan ogsÄ skrive inn kontonummeret summen skal tilbakebetales til som et notat til deg selv.
Merk at ett av feltene mÄ fylles ut fÞr du kan bekrefte.
Ønsker du Ä opprette en kopi av regningskortet som ble feil kan du ogsÄ huke av for opprett kopi. Statusen pÄ regningskortet endres til tilbakebetalt.
Selve tilbakebetalingen mÄ gjennomfÞres i ditt banksystem. Dette blir ogsÄ tydelig varslet om i vinduet som kommer opp som du kan se i bildet under.
NÄr du trykker pÄ tilbakebetalt, vil du bli bedt om Ä bekrefte tilbakmelding. Du fÄr opp en beskjed om hvordan selve tilbakebetalingen mÄ gjennomfÞres.

Kreditere

Regningskort som viser at du kan kreditere. Dette innebĂŠrer at en faktura har blitt opprettet.
Et regningskort kan krediteres hvis faktura er valgt som betalingsmetode pÄ regningskortet (se hvordan).
Hvis regningskortet har blitt betalt ved kort/kontant er regningskortet allerede betalt og mÄ derfor tilbakebetales.
Trykk pÄ
, og et nytt vindu med oppsummering Ă„pner seg. Huk av om du vil opprette en kopi, eller trykk krediter igjen for Ă„ bekrefte.
I Historikk-fanen fÄr du oversikt over hendelser. Pasient har blitt fakturert for dette regningskortet, og derfor vil du kun ha mulighet til Ä kreditere denne ordren.
PÄ bildet over ser du historikken pÄ et regningskort. Det er brukt en Helfo-takst med en Helfo-andel og pasient-andel. Pasientandel er merket som fakturert, og helfo-ordren er ikke sendt til Helfo. Derfor kan du kreditere dette regningskortet.

Makulere

Du kan makulere regningskort som ikke er fakturert eller betalt og regningskort som er lagret som utkast (se hvordan). Trykk
, og bekreft at du Ăžnsker Ă„ makulere regningskortet.
NĂ„r du makulerer et regningskort slettes det helt. Alle spor blir fjernet fra pasientkortet og fra krediteringer-rapporten.
Regningskort som er fakturert kan ikke makuleres ettersom det er et regnskapsdokument. Det kan derimot krediteres.

Makulere eller kreditere?

Dette regningskortet kan bÄde makuleres og krediteres. Hvilken handling du velger avhenger av behovet ditt.
I noen tilfeller kan du velge mellom Ä makulere og kreditere regningskort (se hvordan). Dersom det er viktig at regningskortet skal rapporteres velger du kreditering fremfor makulering. Krediterte regningskort kan fortsatt spores i systemet, mens nÄr du makulerer slettes det helt.
I fĂžlgende tilfeller kan du velge mellom Ă„ makulere eller kreditere:
  • nĂ„r du har opprettet et regningskort som utkast
  • nĂ„r du har merket et regningskort som betal senere
  • nĂ„r du har opprettet regningskort med Helfo-andel og egenandel er markert som betal senere, og Helfo-oppgjĂžret ikke er sendt.
Bilde viser historikken pÄ regningskortet. Pasientandelen er merket som betales senere, og Helfo-andelen har ikke blitt sendt inn. Dermed kan du velge bÄde makuler og krediter.
PÄ bildet over ser du historikken pÄ et regningskort. Det er brukt en Helfo-takst med en Helfo-andel og pasient-andel. Pasientandel er merket betales senere, og helfo-ordren er ikke sendt til Helfo. Derfor er dette regningskortet bÄde mulig Ä makulere og kreditere.

TapsfĂžre

Det er mulig Ä tapsfÞre regningskort nÄr visse kriterier er oppfylt:
  • Regningskort med en ubetalt pasientandel kan tapsfĂžres hvis pasienten er fakturert via PatientSkys fakturamodul, fakturaen har gĂ„tt over betalingsfristen og er eldre enn to mĂ„neder gammel fra betalingsfrist. Da fĂ„r du opp knappen TapsfĂžr pĂ„ fakturaen. Du kan sĂžke opp fakturaen i fakturamodulen. Merk at knappen ikke kommer opp pĂ„ regningskortet, kun pĂ„ fakturaen.
Denne fakturaen har gÄtt over betalingsfristen og er eldre enn to mÄneder gammel fra betalingsfrist. Den kan derfor tapsfÞres.
NÄr du tapsfÞrer fakturaen, mÄ du oppgi en Ärsak (se hvordan). Fakturaen endrer status til TapsfÞrt og legger seg under Arkivert i fakturamodulen.
TapsfÞrte fakturaer fÄr status TapsfÞrt og legger seg under Arkivert i fakturamodulen
  • Helfo-andeler kan tapsfĂžres nĂ„r regningskortet er sendt i oppgjĂžr til Helfo, blitt avvist og er eldre enn seks mĂ„neder gammelt. Da fĂ„r du opp knappen TapsfĂžr refusjon pĂ„ regningskortet.
PÄ dette regningskortet er Helfo-ordren avvist og regningskortet er mer enn 6 mÄneder gammelt. Refusjonen kan derfor tapsfÞres.
NÄr du tapsfÞrer refusjonen, blir du bedt om Ä bekrefte (se hvordan). NÄr regningskortet er tapsfÞrt, registreres det ny hendelse pÄ regningskortet: Helfo tapsfÞrt.
Helfo-refusjonen er tapsfÞrt og ny hendelse er registrert i Historikk pÄ regningskortet.
I mÄneds - og Ärsrapporten fÄr du oversikt over alt som er tapsfÞrt i en mÄned.

Tilbakebetale ordre sendt til Convene-terminal

Bruker klinikken din Convene betalingsterminal, kan du trykke pÄ tilbakebetal i PatientSky. Dette vil fÞre til at Convene fÄr melding om at det faktisk skal tilbakebetales eller at faktura skal trekkes (hvis det er over midnatt og faktura allerede har blitt sendt).
Legg merke til at dette er en enveiskommunikasjon: PatientSky kan sende meldinger til Convene, mens Convene ikke kommuniserer tilbake til PatientSky. For Ă„ slippe Ă„ gjĂžre en handling to ganger bĂžr derfor handlingen tilbakebetal gjĂžres fra PatientSky.
Patientsky-->Convene
Convene--> PatientSky

Se rapport over kredteringer og tilbakebetalinger

I Þkonomimodulen finner du rapporten Kreditering/tilbakebetaling med oversikt over alle dine krediterte fakturaer og tilbakebetalte regningskort. Her kan du sortere pÄ regnskap, aktÞr, start - og sluttdato, tidsperiode og status pÄ regningskortet.
Les mer om rapporten kreditering/tilbakebetaling her.

Ofte stilte spÞrsmÄl

Jeg har gjort feil pÄ en Helfo-ordre, men har allerede sendt inn Helfo-oppgjÞr og avventer svar. Kan jeg kreditere eller tilbakebetale regningskort nÄr Helfo-andelen er sendt inn?
Du kan ikke kreditere eller tilbakebetale sÄ lenge du avventer svar fra Helfo. Har du derimot fÄtt Helfo-orden avvist eller godkjent, vil du kunne kreditere eller tilbakebetale avhengig av status pÄ regningskort.